Fenomen astronomic unic in lume: oamenii n-au vazut niciodata Soarele

  • In Botosani s-au aliniat planetele! O forta gravitationala, greu de explicat, ii lipeste pur si simplu de pamant si de santuri pe toti cei care consuma alcool in cârciuma numita Steaua Bipolara, din localitatea Ursa Mare. Toti isi amintesc acelasi lucru: “am plecat spre casa si m-am trezit in noroi, intr-o gaura neagra…”

Despre necunoscuta comuna botosaneana se spune ca ar fi sub influenta unui camp magnetic si bahic extrem de puternic.  Aici se bea atat de mult incat razele soarelui duhnesc a alcool si cu o viteaza ametitoare se risipesc pe 7 carari. Parafrazand versul de geniu al marelui poet Caddy, aici “Soarele nu rasare nici daca-l platesti.” O sansa ai, spune ghidul nostru, Strugurel-Mugurel Defluier, daca-l cinstesti. 

Locuitorii din Ursa Mare sunt unici in lume. N-au vazut niciodata soarele. La ei practic e mereu eclipsa. Explicatia tine si de astronomie, dar mai ales de faptul ca beau de sting. Sting tot! Lor nu le fileaza nici macar lampa. S-au nascut in bezna – localitatea fiind neelectrificata – si s-au obisnuit sa traiasca in intuneric. Se spune ca aici oamenii sunt beti din Neolitic. Ei nu se trezesc nici macar din somn. Betia lor l-ar fi inspirat, se pare, pe marele Brancusi cand a facut Coloana Infinitului.

Din superstitie, cand se naste cineva in Ursa Mare nu se spune despre cel venit pe lume cum ca a vazut lumina zilei. Se spune, ca un ritual, ca e nevoie de un pahar in plus la mat.

Legatura matolilor botosaneni cu astronomia vine de la faptul ca cei din Ursa Mare beau pana orbiteaza in jurul stalpilor de pe marginea drumului. Un fizician britanic i-a numit chiar “sateliti naturali ai stalpilor.”

De putina vreme, incalzirea globala isi face de cap si-n Ursa Mare. Aerul expirat de clientii birtului, in contact cu gazele de sera, formeaza renumitul Smoghiu – un amestec de smog si rachiu.  Acesta contribuie la seria de fenomene misterioase care ii impiedica pe cei din Ursa Mare sa vada Soarele.