Corporatiștii din Pipera vor recupera secundele în care strănută

  • “Mulți se folosesc de alergii pentru a lua mâinile de pe tastatură, afectând productivitatea unității” – spune revoltat Robert Bossalow, monitor-supervisor, responsabil cu resursele umane plătite prost pe Europa de Est și navetist de Dusseldorf . 

Cele mai multe firme din nordul Bucurestiului au introdus de la 1 iulie normele europene de stranut la locul de munca. Angajatilor le este permis sa stranute de maximum doua ori la birou si o singura data in pauza de masa. Fiecare strantut peste aceasta normă este contabilizat și echivalat cu 5 minute pe care angajatul trebuie să se le petreacă suplimentar la locul de muncă.

Întrebat cum s-a ajuns la valoarea aceasta de 5 minute pe strănut, Bossalow ne-a explicat: “procesul propriu-zis durează doar câteva secunde, dar apoi intervin tabieturile. Mulți caută șervețele sau chiar se duc la baie. Apoi colegii sunt distrași de strănut și încep și ei să vocifereze “sănătate” sau “faci chef”. De-aici până la o conversație inutilă în birou nu e decât un pas. Decât să riști o cascadă de strănuturi și să stai o juma de oră în plus la birou mai bine bagi nasul în facturi și taci mâlc. Că n-ai venit la muncă să-ți sufli mucii’.”

Situația nu e așa disperată și strictă la toate firmele. Sunt locuri în care angajații au dreptul la pauză de țigară și cafea, pauză de strănut – bonus și moment de intimitate pentru un pârț discret. Cei care aleg însă petrecerea strănutului și-a pârțului în fața monitoarelor vor fi incluși în programele motivaționale, care presupun, în mare parte aprobarea unui pârț mai lung, chiar și cu sonor, într-o cameră în care sunt și sefii direcți.