Controverse la TVR pe marginea experimentului “Pufulica”

  • Televiziunea romana face istorie! Institutia a dat dovada de curaj si a prezentat zilele trecute imagini rare de la obiceiul pagan, adoptat de milioane de romani: “Mangaiatul Pufulicii” sau “Joaca cu Pufulica”.

Obiceiul – cunoscut in popor si sub numele de “a freca oita” – se transmite din generatie in generatie, mai ales in randul functionarilor. Cercetatorii spun ca romanii i-au gasit pe daci jucandu-se cu Pufulica in vama, in timp ce soldatii lui Traian solicitau, la granita, vize de lucru in Sarmizegetusa.  “Noi am mangaiat Pufulica inainte ca francezii sa inventeze birocratia. Uitati-va cu atentie pe Columna lui Traian. Ce caciuli purtam noi? Exact, din Pufulica! Ori suntem hipsteri, ori numai suntem…” – spune Ghitel Berbecaru Merinescu, de la redactia Folclor.

Difuzarea documentarului si prezentarea unui barbat, din cuaternarul televiziunii, in plina procesiune a jocului cu Pufulica i-a scandalizat pe membrii CNA. Claudiu Saftoiu a fost chemat de urgenta la sediul Consiliului pentru explicatii: “Consideram experimentul “Pufulica” un succes. Eram convinsi ca nimeni nu se mai uita nimeni la programele noastre, dar acum ma bucur ca am aprobat difuzarea materialului “Pufulica”.  Tinerii din aceasta tara au dreptul sa afle ce fac parintii lor, angajati la stat, atunci cand se afla la munca. “Pufulica” este sora vitrega si nedreptatita a Mioritei! Toata lumea mangaie Pufulica, nimeni nu recunoaste!” – a spus printre lacrimi Elwis Saftoiu.

Documentarul e disponibil aici.